Miért tüntetik fel a virtuális asszisztensek, hogy a valós idejű munkáért fizetsz?

Kicsit viccesnek hangozhat így leírva, hisz felmerülhet a kérdés mi másért fizetnél. Teljesen igazad van, de mégis előfordulhat a gondolat, vajon egy virtuális asszisztens hogyan számol el az idejével megbízója felé? 

Erről eszembe jut az az állásfoglalás, hogy már van több cég is, akiknél a home office bevált szokás, és azt a szemléletet vallja, hogy szabad teret adva munkavállalójának sokkal kényelmesebben, precízebben és a meghatározott időre látja el feladatát azzal, hogy ő saját magának osztja be az idejét. Itt a fókusz nem a „hogyan”-on van, hanem a „mikor”-on.

Ettől függetlenül sok cég még a mai napig abban az illúzióban él, hogy az irodában, ahol szem előtt vannak a dolgozók, tuti biztos, kitöltik munkával a teljes napot. Közben valahogy mégis jobban eltelik az idő, egy-egy kávézgatás közben, akár 20-30 perc is lehet, vagy aki cigarettázik, óránként tart szünetet. Az óránként szünetet természetesen a munkafelügyelő bizottság is kiköti, de ez általában nem így szokott működni a gyakorlatban. 

Így a 8 órás munkanap általában nem 8 óra. 

Visszatérve a virtuális asszisztensekre, ők pont úgy működnek, mint a home office-ban dolgozó munkavállalók, annyi változtatással, hogy önmaguk saját főnökeként látják el feladataikat.  


Az első konzultáció keretén belül megbeszélitek, hogy mi az a munka, amit szeretnél rábízni. Feladat nehézségétől és mennyiségétől függően meghatározza az asszisztens, hogy hozzávetőlegesen hány munkaórájába fog telni. Attól sem kell megijedni, ha épp kevesebb vagy több munkaóra lesz a végén. Nem mindig lehet pontosan belőni egy feladat elvégeztét, „ad hoc” feladatok, hirtelen felmerülő, előre nem látható problémák léphetnek fel, amit rugalmasan tudni kell kezelni mind asszisztens mind megbízó részéről
Ezekre a dolgokra érdemes felkészülni!


Hogyan számol el egy virtuális asszisztens az idejével?


Mivel a VA, valamint a home office egyre divatosabbá válik, így a szoftver fejlesztő cégek is felkészültek erre, nagyon szuper „munkaidő mérő” szoftvereket fejlesztettek ki.
Amikor munkavállalóként home office-ban dolgoztam, már akkor is előszeretettel használtam. Az egyik kedvencem a Clockify, amely méri az időt, be lehet állítani az óradíjat, így kiszámolja a napon belüli összeget, valamint napi, heti, havi riportot lehet letölteni és elküldeni a megbízó felé. 
Hozzá lehet kötni gmail fiókhoz, le lehet tölteni az appot számítógépre, külön workspace-t lehet létrehozni, ki lehet alakítani projekteket
Nagyon kompakt, biztonságos rendszer, ami a mai online világban elengedhetetlen, így a bizalom is könnyebben alakítható ki. 

Természetesen megbízásnál, ahogy már az előző bejegyzésemben is írtam, nagyon fontos a szimpátia és az „első látásra” bizalom. A szoftvert az asszisztens kezeli, tehát amikor feláll az asztaltól kávézni, cigarettázni vagy ebédelni, az asszisztensnek kell ki-be kapcsolnia. (annyira azért még nem AI, hogy érzékelje a mozgást a program, de amilyen tempóban haladunk, biztosan kifejlesztik ezt is 😊 ) 
Amennyiben első találkozásnál úgy érzed, nem igazán van meg köztetek az összhang, szimpátia, inkább válassz másik asszisztenst. 

Ebben a nyílt online világban, leírások, weboldalak, vélemények alapján ellenőrizhetőek a virtuális asszisztensek, így egy olyan emberrel tudtok megbízási szerződést kötni, aki valójában és tisztán fogja elszámolni a munkaidőt. Hidd el, mindenkinek fontos a megbízhatóság, precizitás és elszámolhatóság!
Az interneten már minden megjelenik, szóval írjatok véleményeket, mert ezzel tudjátok támogatni az online térben ügyködő asszisztenseket és információt adni vállalkozásoknak! 


Köszönöm, hogy elolvastad az írásom! 
Kádár Mariann, virtuális asszisztens